Peyzaj ve Doğal Taş

Sonbahar Bahçe Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sonbahar Bahçe Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bitkilerin kış ayını rahat bir şekilde geçirmesi için, mutlaka sonbahar bahçe bakımı yapılması gerekir. Coğrafi koşullara göre farklılık gösterse de, bitkiler için kış aylarının koşulları zorlayıcıdır.

Bunun sağlıklı bir şekilde atlatılması için, öncelikle bitki bakımlarının yapılması gerekir. Ağaçların yaprak dökümünü takip eden günlerde, kuru dallar ayıklanmalı, hasar görmüş dallar budanmalıdır. Bahçenizde sebzeler için yer ayırmışsanız, yeni bitki türleri için sebze köklerinin temizlenmesi gerekir. Bu işlerin mutlaka hasat sorasını takip eden günlerde yapılması gerekir.

Bitkiler ve toprakta diğer canlılar gibi kışa hazırlanır. Doğal ortamlarda bu işlemleri tabiat ananın kendi döngüsü içerisinde devam eder. Ancak bahçeler söz konusu olduğunda, birazda insan elinin değmesi gerekir. Bu sayede bahçenizi, iklim koşulları elverdiği sürece kendi zevklerinize göre şekillendirebilirsiniz.

Sonbahar Bahçe Bakımları İçin Neler Yapılabilir?

Bahçenizi sonbaharda canlı tutmak için;

  • Kuru yaprakların temizliği,
  • Çimenlerin biçilmesi,
  • Toprağın havalandırılması,
  • Ağaçlara bakım yapılması ve ilaçlanması,
  • Mineral takviyeleri,
  • Mevsimine uygun çiçek, bitki ve sebzelerin dikimi,

Gibi işlemlerin yerine getirilmesi gerekir. Kurak yaz aylarından sonra bol yağışlı sonbahar mevsimi için, mutlaka çimenlerin hazırlanması gerekir. Bunun için kuru yapraklardan temizlenmesi, biçim işlemlerinin yerine getirilmesi, havalandırma işlemleri ve devamında gübreleme işlemleri yapılmalıdır.

Bol yağışlı olması nedeniyle, sonbahar mevsimi çimen ekimi için uygun koşullar oluşturur. Bu mevsimde ekilen veya serilen çimenler, köklenme ve çoğalma işlemlerini daha kısa sürede gerçekleştirirler.

Sonbahar Bahçe Bakımının Önemi Nedir?

Sonbaharda her ne kadar ağaçların birçoğu yaprak dökerek kışa hazırlansa da, kış mevsimi boyunca canlılığını korumak için minerallere ihtiyaç duyar. Bu nedenle sonbaharda da ağaçlara ve yaşamını devam ettiren diğer bitkilere gübreleme işlemi uygulayarak sağlıklı kalmaları sağlanır.

İlginizi Çekebilir:  Peyzaj Nedir?

Sonbahar ve devamında gelecek olan kış mevsimi çoğunlukla bol yağışlı geçer, bu mevsimlerde birçok bitki türü mantar hastalıkları ile mücadele etmek zorunda kalır. Bu türden zararları en aza indirmek için, meyvelerin gövde kısımlarına mantar oluşumlarını engelleyici ilaçlama yapılmalıdır. Kış mevsiminin ağır geçtiği coğrafi koşullar için, gövde yapısını koruyucu önlemler alınması gerekir.

Yaprak dökümü veya diğer bitki artıkları toprakta bazı hastalılara ve parazit oluşumlarına neden olur. Bu türden zararlılarla sonbaharda mücadele edildiğinde, bitki ekimi sürecine toprak hazırlanmış olur. Bu amaçla yabani otların da ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Bu sayede ilerleyen süreçte yabani otların tohumlanma olasılığı en aza indirilir.

Sonbahar Bahçe Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?

Türkiye’nin farklı coğrafi koşulları nedeniyle, bahçenin bulunduğu konuma göre sonbahar mevsimi farklı etkiler yaratır. Ancak sonbahar mevsimi için bahçe bakımı planlanıyorsa, meyvelerin ve sebzelerin hasat yapılmasından sonraki zamanlar bu işlemler için uygundur. Sonbaharın bol yağışlı olması, aslında çimenler açısından oldukça faydalıdır.

Bu mevsimde çimleri biçme işlemelerini yaz aylarına göre daha sık yapmalısınız. Bunun yanında sulama işlemleri devam ettirilmelidir. Bu işlemleri yağışlı günler dikkate alınarak azaltılması gerekir. Bahçede tabanında gübreleme ve ağaçlarda ilaçlama yapılacaksa, meyvelerin hasar görmemesi için hasat sonu uygundur.

Sonbahar mevsiminde roka, maydanoz, fesleğen, marul, ıspanak gibi bitki türlerinin ekibi yapılabilir. Bu sayede hem sebze ihtiyacını karşılarsınız, hem de bahçenizde vakit geçirmek için iyi bir nedeniniz olabilir.

Sonbahar Bahçe Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Sonbahar Bahçe Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sonbahar Bahçe Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Sonbahar bahçe bakımlarının yapılmasında iki amaç vardır. Birinci amaç, bahçenin ve bitik örtüsünün kışa hazırlanmaktır. İkincisi ise bahçeyi yeni ekim için hazırlamaktır. Bitkiler kışa hazırlanırken, toprağın ve bitki örtüsünün ihtiyacına göre gübreleme işlemlerinin yapılması gerekir. Kuru veya hasarlı dalların budaması yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Dekoratif Ağaç Kabukları Ne İşe Yarar?

Ancak bu budamaların ilk bahar da olduğu gibi derinlemesine değil, yüzeysel olması gerekir. Kış aylarını hafif şekilde atlatan coğrafi koşullarda, sonbahar bahçe bakımlarıyla birlikte bazı türden fidanlarda dikilebilir.

Sonbahar Peyzaj Düzenlemesi

Bahçenizde peyzaj çalışmalarını planlıyorsanız, sonbahar mevsimi bunun için en uygun zamandır. Hatta bunun için bahçenizin güneş alan bir kısmını, kış bahçesi için düzenleyebilirsiniz. Mevcut ahşap çitlerin bakımını yapabilir, tadilat, tamirat ve boya işlerini bu mevsimde yapabilirsiniz.

Bank, kamelya gibi ahşaplarda da bakımlar yaparak, boya ve vernik işlemlerini uygulayabilirsiniz. Planlanan alt yapı çalışmaların için, sonbahar en uygun mevsimdir. Hatta kışın sorun yaşamamak için, elektrik, sulama sistemlerinizin bakımlarını yaptırabilirsiniz. Sonbahar da bahçenizin canlı görünmesi için, gül, nergis, kasımpatı, lale gibi çiçekli bitki türlerinden faydalanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir