İnternette solmuş çimenleri yeşertmenin yolları nelerdir? Konulu bir araştırma yapıyorsanız, muhtemelen bakımında bazı hatalar yapıyorsunuz demektir. Peyzaj çalışmalarının vazgeçilmezlerinden olan çimen, gerekli bakımları yapıldığında uzun süre yeşilliğini korur.
Nemli ortamları sevmesiyle bilinen bu bitki örtüsü, uygun koşullar sağlandığında eski canlılığına yeniden kazanır. Çimler her ne kadar bazı bitki türleri gibi fazla bakım gerektirmese de, gereği gibi sulanmadığında, mevsimsel bakımları yapılmadığında, yeşil görüntüsünü kaybeder ve solar. Bunun için önlemler alınmadığında da, yer yer çıplak toprak örtüsü görünmeye başlar.
Solmuş Çimenleri Yeşertmek için Toprağı Havalandırın
Çimler toprakla bir bütünlük içerisindedir. Bulunduğu koşullarda yekpare bir görüntü verir. Bazı bitki türlerinde toprağı çapalayarak havalandırmak mümkünken, çimli toprakların havalandırılması bu yöntemle yapılamaz. Bunun için, çimler üzerinde bulunan ölmüş bitki artıklarını bir tırmıkla temizlemek yeterli olacaktır.
Bu işlemleri sonbaharda daha sıklıkla yaparken, diğere mevsimlerde daha az yapabiliriz. Tabi ki bu işlemler için çimli alanların koşullarını da değerlendirmek gerekir. Kökleri toprakla, yaprakları güneşle buluşan çimler her zaman sağlıklı kalır.
Solmuş Çimenleri Yeşertmek İçin Uygun Sulama Yöntemlerini Kullanın
Çimenlerin suyu sevdiği herkesçe bilinir. Ancak bol yağışlı dönemlerde bu tür işlemlere daha az yer verilmesi, diğer bakım çalışmalarına özen gösterilmesi gerekir. Bu bitki türü her ne kadar suyu çok sevse de, uzun süre sulu kaldığında da solma belirtileri gösterir.
Özellikle yağış alan mevsimlerde her ne kadar insan faktörü olmasa da, çimenler sular altında kalabilir. Uygulama alanının engebeli olması ve su birikintilerini taliye edemediği durumlarda solmuş çimlere rastlamak mümkündür. Bunun için toprak zeminde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, çimen uygulamasının yapılması önerilir.
Çimenler için sulama zamanı da çok önemlidir. Özellikle sıcak yaz aylarında öğle saatlerinde sulanmış olan çimler, daha çok solmuş görüntü oluştururlar. Bunun nedeni, çimen yaprakları üzerinde kalan su damlalarının güneş ışınlarını farklı açıdan yansıtmasından kaynaklıdır. Yaz aylarında çimler sulamanın en doğru zamanı, akşam saatleridir. Bu mümkün olmadığı durumlarda ise, sabahın erken saatleri sulama yapılmalıdır.

Solmuş Çimleri Yeşertmek İçin Çimleri Uygun Yöntemlerle Biçin
Çimenleri belirli periyotlarla biçmek, hem solmuş yaprakların uzaklaştırılmasına yardımcı olur, hem de uzayan yeni yaprakların daha yeşil olmasını sağlar.
Çimleri biçerken;
- Tek seferde uzun kesim yerine, sık kesimle kısa kesim yapılmalıdır.
- Kurak mevsimlerde daha seyrek aralıklarla, yağışlı mevsimlerde daha sık aralıklarla biçilmelidir.
- Çimleri biçmeden önce kuru dal ve yapraklardan arındırın. Gerekli durumlarda tırmıkla havalandırın.
- Çimleri biçmek için 7-8 cm uzunluğa erişmesini bekleyin.
- Çimler biçmek için havanın kapalı olduğu zamanları veya akşam saatlerini seçin.
- Çimenleri biçtikten sonra mutlaka sulama işlemini gerçekleştirin.
- Çimleri biçerken her defasında farklı açıları kullanmaya dikkat edin.
Gibi yöntemlerin kullanılması, çimenlerin solmasını önemli ölçüde azaltır. Çimenlerin ıslak olduğu durumlar çalışanlar için önemli risk oluşturacağından, zeminin kuru olduğu zamanlarda biçme işlemlerinin yapılması önerilir.
Solmuş Çimleri Yeşertmek Mümkün Mü?
Solmuş çimenlerin yapraklarını tekrar yeşertmek mümkün değildir. Ancak gerekli bakımlar yapıldığında, yeni sürgün oluşturacak yapraklar daha yeşil olacaktır. Tabi ki bunda sulamanın zamanında yapılması, toprağın ölü bitkilerden temizlenmesi, zamanında biçme işlemlerinin yerine getirilmesi önemlidir.
Çimenleri sularken, yüzeysel sulama yeterli olmayacaktır. Suyun toprağın 10 cm kadar altına nüfus etmesi sağlanmalıdır. Solmuş çimleri gördüğünüzde, bir tırmık yardımı ile çimenlerin köklerini hasar vermeden havalandırmak yararlı olacaktır.
Solmuş Çimenleri Gübreler Yeşertebilir Mi?
Çimenlerin sağlıklı gelişmesi için, birçok bitkide olduğu gibi gübreleme işlemlerinin yapılması gerekir. Bunun için en uygun zaman ise ilkbahar aylarıdır. Gübre uygulamasından önce ölü bitki örtüsünün ortamdan uzaklaştırılması, toprağın bir tırmık yardımı ile belirli aralıklarla havalandırılması gerekir. Gübreleme işlemlerinde bazı kimyasal ürünler kullanılabileceği gibi, kuru ve öğütülmüş hayvansal gübrelerde kullanılabilir.