Üretim koşullarına göre kalite farklılığı oluşması nedeniyle, seramik kontrolü nasıl yapılır? Konusunun araştırılması gerekir. Kolay ulaşılabilir ürünlerden olması ve aynı amaçla kullanılan muadillerine göre fiyat avantajı yaratması nedeniyle, seramik ürünler sıklıkla kullanılır.
Malzemenin kaliteli olması durumunda da, uzun süre kullanıcı beklentilerini karşılar. Hammaddesi kil, özel toprak parçaları ve çeşitli tozlar olan seramik, su ile yoğrulur ve istenen şekil verilerek yüksek sıcaklıkta pişirilerek elde edilir. Seramik sırlanarak dekoratif eşya olarak kullanılabileceği gibi, fırından çıktığı haliyle de yapı malzemesi olarak birçok alanda kullanılır.
Seramik kontrolü için, üretim amacının bilinmesi gerekir. Yapı malzemesi olarak kullanılan seramiklerin kontrolünde, ürünün simetrik yapısı, gözenekleri, her bir parçanın diğeri ile uyumu kontrol edilmelidir.
Seramik Nedir?
Hitit, Frigya, Lidya, Roma gibi eski uygarlıklar tarafından da kullanıldığı bilinen seramik, günümüzde olduğu gibi dekoratif eşya ve yaşam alanlarında yapı malzemesi olarak kullanılmıştır.
Kilin yoğun olarak kullanıldığı seramik çamuru, dayanıklılığını arttırmak için kaolen, kuvars ve feldspat gibi maddelerin belirli oranda karıştırılması ve bu amaç için oluşturulmuş fırınlarda 1100 santigrat derece pişirilmesi ile oluşur.
Fırınlama aşamasında yüzeyinin feldspat ile sıvanması ile tabak, çanak, bazı süs objeleri üretilirken, sıvama yapılmadan kiremit, tuğla, zemin kaplama üretimi gerçekleştirilir.
Seramik Nerelerde Kullanılır?
Seramik her ne kadar süs eşyası, ev eşyası gibi ürünler olarak kullanıcıya hizmet verse de, yoğun olarak yapı malzemesi kullanılır. Bu alanda gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alternatif malzeme üretimi gerçekleştirilmiş olsa da, yaşam alanlarında seramik kullanımının halen önemini devam ettirdiği görülür.
Çatıların kaplamasında kullanılan kiremitler, yapıların iç kaplamasında ve iç kısımlarında kullanılan tuğlalar, zemin kaplamasında kullanılan karotlar seramikten oluşur.
Seramik üretim yöntemi olarak her ne kadar fayans ile benzerlik gösterse de, üretim aşamasında uygulanan ısı farklılığı ve kullanım alanları olarak farklılık oluşturur. Özü toprak olan seramik, insan sağlığına zararlı herhangi bir madde bulundurmaz. Bu nedenle kullanım amacına uygun olmak koşulu ile tüm yaşam alanlarında kullanılabilir.
Seramik İle Fayans Arasında Ki Farklılıklar
Fayanslarda olduğu gibi, seramiklerde de ham madde olarak toprak kullanılır. Ancak katkı maddeleri ve oranları oldukça farklıdır. Seramiklerin pişirme fırınları daha klasik yapı olurken, fayansların fırınları daha modern yapıdadır.
Seramik oluşumu için 1100 santigrat sıcaklığa ihtiyaç duyulurken, fayans üretimi için malzemenin özelliğine göre 1400 santigrat derece sıcaklığa ulaşılması gerekir. Fayansın daha yüksek sıcaklıkta pişmesi nedeniyle, yapısı daha pürüzsüz ve dayanıklıdır.
Özellikle sırlı seramikler ile fayanslar ilk görüşte karıştırılabilir. Ancak incelendiğinde seramik yapının daha pürüzlü ve mat yapıda olduğu görülebilir. Fayans, seramik malzemeye göre suya daha dayanıklıdır. Bu nedenle iç mekan tuvalet, banyo, havuz gibi yaşam alanlarında sıklıkla fayans tercih edilir.
Seramik Uygulaması Nasıl Yapılır?
Çok farklı alanlarda yapı malzemesi olarak kullanılması nedeniyle, seramik uygulamaları da kullanım alanına göre farklılık gösterir. Çatı kiremit kaplamalarında, çatı iskeletine yalıtım yapıldıktan sonra çıta aralığı belirlenmelidir.
Çıta aralıkları her bir kiremit bağlantı noktasına göre ayarlanır. Saçak uçlarından başlayarak, geçiş noktaları kontrol edilerek simetrik bir şekilde yerleştirme yapılır. Köşe bağlantıları (maya) bu amaç için üretilmiş kavisli seramiklerle yapılır ve harçla sabitleme işlemi gerçekleştirilir.

Seramik tuğla olarak tasarlanmışsa, bağlantı zemin noktası teraziye alınır ve şaşırtma yöntemi ile uyulama gerçekleştirilir. Her bir sıralama ve yan bağlantılarda yapıştırıcı olarak çimento harcı kullanılır. Bina iç ve dış cephesine göre, tuğlada farklılıklar oluşabileceği gibi, yapı imar planına göre de farklı tuğlalar kullanılabilir.
Seramik Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Seramik uygulamaları bir yapının temel yapı taşı olarak kullanılacaksa, mutlaka yetkili kişiler tarafından işlemlerin yerine getirilmesi gerekir. Gerekli dikkat ve özen gösterildiğinde, dekoratif amaçlı uygulamalar doğrudan tüketici tarafından da uygulanabilir. Uygulama alanın kirden ve tozdan arındırılması en önemli husustur.
Bu sayede yapıştırıcının zemine veya duvara tutunması daha kolay olur. Zemin uygulamalarında, zemin dolgu malzemesinin kontrol edilmesi ve su akışkanlığının olmadığı durumlarda ekstra dolgu işleminin yapılması gerekir.
Bunun için düzgün yüzeyli bir çıta kullanılabilir. Seramik karotlar simetrik şekilde uygulama harcı üzerine yerleştirilir. Yüzeyin bütünlüğünün korunması için, plastik çekiç ile gerekli baskılamalar yapılır.
Seramik Fiyatları Ne Kadar?
Seramik, duvar, çatı, zemin gibi birçok alanda yapı malzemesi olarak kullanılır. Bu nedenle fiyatlarda, seramik yapıda olan malzemenin cinsine göre değişiklik gösterir. Tuğla, karot ürünlerde de oldukça fazla çeşitlilik söz konusudur.
En çok çeşitliliğin görüldüğü tuğla;
- 13,5’lik tuğla 8 TL,
- 10’luk tuğla 7TL,
- 8,5’lik tuğla 7TL,
- Yığma tuğla 15TL,
- 25’lik asmolen tuğla 32TL,
- 19’luk izo tuğla 35TL,
- Baca tuğla 55TL,
Gibi özelliğine ve kullanım amacına göre farklı fiyatlarla satışa sunulur. Seramik fiyatları ayrıca üretici firmanın fiyat politikasına, ürünün kalitesine göre değişiklik gösterir.
Bilgiler için çok teşekkürler..